Skip Navigation LinksΝέα

Νέα

All news

ΕΠΙΣΚΟΠΗ

Δεκεμβρίου 07, 2010

Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Ξεκινά σήμερα η ενημέρωση για το μεγάλο ζήτημα της σωτηρίας του μνημείου της Επισκοπής.

Η ενημέρωση πέρα από την επικαιρότητα θα κάνει αναφορές και στο παρελθόν ενώ παράλληλα θα ανοιχτεί και forum για την τοποθέτηση όλων των πολιτών.

  • Δεκέμβρης 2010/ Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Μία εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της αναστήλωσης και τη σωτηρία του μνημείου της Επισκοπής σύσκεψη,  πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Με την ιδιότητα του συντονιστή, σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο δήμαρχος Σικίνου συναντήθηκε με καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, οι διευθύνσεις των οποίων εμπλέκονται στην αναστήλωση του μνημείου. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο καθηγητής ΕΜΠ κος Δήμος Σταθάς, Δ/ντής του Εργαστηρίου Γενικής Γεωδαισίας,  η κα Σίσσυ Αραμπατζή, λέκτορας ΕΜΠ, ο κος Άρης Ποζιόπουλος  Προϊστάμενος Τμήματος Μελετών Μεταβυζαντινών Μνημείων της Διεύθυνσης ΔΑΒΜΜ και η κα Γιάννα Τιγγινάγκα, προϊστάμενη του τμήματος Μελετών Μνημείων Ρωμαϊκής Περιόδου της Δ/νσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η οργάνωση και ο συντονισμός των διαδικασιών που απαιτούνται, μεταξύ των επί μέρους φορέων, για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης Στερέωσης και Αποκατάστασης  της Επισκοπής υπό την επιστημονική εποπτεία του κου Ποζιόπουλου.  Η ύπαρξη της κατάλληλης  μελέτης είναι ουσιαστική και απαραίτητη προϋπόθεση, κατ’ αρχήν για την έγκριση της αναστήλωσης του Ναού από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Κράτους και στη συνέχεια για την προκήρυξη του καθ’ εαυτού  κατασκευαστικού έργου της αναστήλωσης.

Ως πρώτη απαιτούμενη ενέργεια είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του Μνημείου και του  περιβάλλοντος χώρου (Γεωδαιτική αποτύπωση, Αρχιτεκτονικά σχέδια, Γεωμετρική Τεκμηρίωση του Μνημείου, παρακολούθηση της κινηματικής συμπεριφοράς του κλπ). Το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί με εθελοντική εργασία από το τμήμα τοπογράφων του ΕΜΠ υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους και απαιτεί τη χρήση εξαιρετικά σύγχρονης τεχνολογίας εξοπλισμό (Σαρωτές Laser , συστήματα GIS). Στη συνέχεια, το υλικό της αποτύπωσης θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση της μελέτης Στερέωσης και Αποκατάστασης η οποία θα περιλαμβάνει αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και στατική διερεύνηση του μνημείου, περιγραφή της παθολογίας του, μελέτη στατικής συμπεριφοράς και πρόταση συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης

Για το σκοπό αυτό, το επόμενο διάστημα θα μεταβεί στη Σίκινο κλιμάκιο αποτελούμενο από τους προαναφερθέντες επιστήμονες για την οριοθέτηση και των προσδιορισμό των απαιτήσεων του Έργου, αλλά και  μεταξύ άλλων για να εκτιμηθούν οι άμεσες ανάγκες προστασίας και συντήρησης του μνημείου, κατά προτεραιότητα και ανεξάρτητα από την Μελέτη Αναστήλωσης.

Μετά από δεκαετίες  ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, έχουμε την αίσθηση ότι για πρώτη φορά «μπαίνει το νερό στο αυλάκι» για την αναστήλωση της  Επισκοπής, μνημείου συμβόλου για τη Σίκινο αλλά και μοναδικού στον Ελλαδικό χώρο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη θέρμη με την οποία οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που αναφέραμε αγκάλιασαν την υπόθεση της Επισκοπής, προσέφεραν και προσφέρουν σημαντικό εθελοντικό έργο για το Νησί μας.  Για τον λόγο αυτό αισθανόμαστε την  υποχρέωση να τους ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα σαν Δήμος και μέσα από την ηλεκτρονική μας Σελίδα και να βεβαιώσουμε ότι σαν Δήμος θα προσφέρουμε αμέριστη διοικητική υποστήριξη για την επιτυχία της σημαντικής προσφοράς τους.

  • Δεκέμβρης 2010/ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Με πρωτοβουλία της κας  Γιάννας Τιγγινάγκα, προϊσταμένης του τμήματος Μελετών Μνημείων Ρωμαϊκής Περιόδου της Δ/νσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων,  υποβλήθηκε  αναφορά και εμπεριστατωμένη Τεχνική Έκθεση προς το ΥΠΠΠΟΤ σχετικά με τις άμεσες σωστικές εργασίες που απαιτούνται  να γίνουν στην Επισκοπή, μετά την έγκρισή τους από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στόχος είναι να ανασχεθεί η περαιτέρω φθορά που υφίσταται το κτίριο και να αποκατασταθεί η ασφάλεια του μνημείου και των επισκεπτών.

Πρόκειται για άμεσες ενέργειες προστασίας για να καλυφθεί το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η ήδη δρομολογημένη οριστική Μελέτη Στερέωσης και Αποκατάστασης,  και ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναστήλωσης. Στις εργασίες συμπεριλαμβάνονται ο γενικός καθαρισμός των εσωτερικών χώρων, εργασίες αρμολόγησης,  στερέωσης και συμπλήρωσης κονιαμάτων, στεγάνωσης της στέγης, κατασκευή αντηρίδας και περιμετρική περίδεση του θριγκού του ναού.

Ο Δήμαρχος και οι δημότες αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν ιδιαίτερα την κα Τιγγινάγκα για την εξαιρετική πρωτοβουλία της.

Admin

Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark